De documentaire over ijspret in Utrecht is klaar!

Titelpagina van de documentaire De Sfeer van Weleer

Gelukkig ruim voor de première op 6 januari 2018 is de documentaire eindelijk af! Binnenkort organiseert ijsclub Siberia Glow in de Park 2018. Het is dan precies 2 jaar geleden dat ik in contact kwam met Robbert en het idee voor een documentaire over schaatsen in Utrecht ontstond.

Zo’n anderhalf jaar heb ik Robbert gevolgd in zijn gesprekken met (voormalig) inwoners van Utrecht die mooie verhalen vertelden over de sfeer op de ijsbanen in Utrecht in de jaren ’50 en ’60. In die anderhalf jaar organiseerde ijsclub Siberia meerdere sportieve evenement om de sfeer van saamhorigheid en samen bewegen weer terug te brengen in Utrecht. Ik voelde me bevoorrecht om dit allemaal met mijn camera te kunnen volgen.

Het resultaat is de documentaire De Sfeer van Weleer waar ik als filmmaker enorm trots op ben. Het moeilijkst was nog het terugbrengen van zo’n 20 uur aan opnames naar de 34 minuten die de documentaire nu duurt. Dat betekende ook lastige keuzes om opnames of gave shots in z’n geheel weg te laten. “Kill your darlings” zoals ze dat in de filmwereld noemen. Ik weet nu hoe moeilijk dat is!

In de laatste fase heeft Jaap me enorm geholpen om het geluid goed af te mixen. Dat was nog best een flinke klus omdat de kwaliteit tussen de verschillende scenes behoorlijk varieerde. In elk geval geleerd hoe belangrijk geluid is in een documentaire, zeker ook bij de opnames! Dit is een van de vele leermomenten in het hele proces.

Het maken van deze film was echt de allerbeste manier om te leren hoe een documentaire tot stand komt. Dat was nooit gelukt zonder de enthousiaste bijdrage van Paul, Robbert en de andere vrijwilligers van de ijsclub en natuurlijk alle geïnterviewden! Ook langs deze weg wil ik hen dan heel erg bedanken voor deze bijdrage. De meeste zie ik in elk geval tijdens de premièreparty.

Première De Sfeer van Weleer

Wil je ook bij de première aanwezig zijn? Deze is op zaterdag 6 januari om 16:00 in het ZIMIHC theater Stefanus in Utrecht Overvecht. Samen met ijsclub Siberia maken we er een leuk feestje van. Uiteraard helemaal in de sfeer van weleer met een heerlijke kom erwtensoep.

De party begint om 16:00 uur met om ongeveer 16:45 de vertoning van de film (~30 minuten).

Wil je dit feestje en de eerste vertoning van de documentaire met ons mee beleven? Laat mij dat dan even weten door je hier in te schrijven.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: